Angulair botdefect en furcaties

Een angulair botdefect ontstaat wanneer tussen twee kiezen een schuine botafbraak plaatsvindt, bij de ene kies is wel afbraak en bij de kies die er direct tegenaan staat is er geen of veel minder afbraak. Als de parodontitis langs de ene wortel meer naar de wortelpunt is voortgeschreden dan langs de andere wortel ontstaat een situatie die ongunstig is voor het verloop van de parodontitis. Ragers of flossdraad kunnen dan niet het worteloppervlak bereiken waar de pocket het diepst is en daarmee wordt de parodontitis in stand gehouden. Ook de mondhygiëniste kan lastiger de diepe pocket reinigen als het bot tegen de andere kant zorgt voor een moeilijke toegang. Angulaire botdefecten komen vaak voor bij parodontitis, maar kunnen ook veroorzaakt worden doordat er een overhangende vulling zit of doordat er iets tussen de tanden is blijven steken, zoals een rafel van een flossdraad, een puntje van een stoker of zelfs bijvoorbeeld een afgebeten nagel.


Advertentie

Gengigel

Gengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Furcatie

De furcatie van een kies is de wortelsplitsing oftewel de ruimte tussen de wortels in. Alleen kiezen met meerdere wortels hebben furcaties. Tanden of bijkiezen met maar één wortel hebben deze niet. Normaal gesproken is de hele furcatie opgevuld met bot. Bij vergevorderde parodontitis wordt het bot tussen de wortels ook aangetast. Zodra er plaque en tandsteen in de furcatie kan komen wordt de behandeling van parodontitis bemoeilijkt. Deze ruimte is lastig toegankelijk, zowel voor de mondhygiëniste als voor de tandenborstel of rager.
Een furcatie kan licht toegankelijk zijn, vaak is er dan wel bot weg maar ligt het tandvlees nog wel over de wortelsplitsing heen. Als de parodontitis erger wordt, wordt de furcatie sterker toegankelijk en kan de plaque en bacteriën diep tussen de wortels komen. Meestal is de toegang tot de wortelsplitsing beter doordat het tandvlees verder teruggetrokken is, tot voorbij de furcatie. In nog ernstigere gevallen is de furcatie volledig doorgankelijk en zijn ook van buitenaf de afzonderlijke wortels te zien. De furcatie ligt dan helemaal boven het tandvlees.

Nadelen van angulair botdefect en furcaties

Bij zowel angulaire botdefecten als furcaties is er door de parodontitis al veel botafbraak. De angulaire defecten tussen de kiezen en de furcaties zullen veel moeilijker te reinigen worden waardoor de parodontitis lastiger te beteugelen zal zijn. Een ander probleem is dat met name in de furcaties makkelijker etensresten en stukjes eten zullen blijven hangen wat bijzonder vervelend kan zijn.

Hoe gaat reiniging in z’n werk?

FlossenEen angulair botdefect is eigenlijk niet goed te bereiken. Een tandenborstel komt helemaal niet tussen de kiezen, flossdraad zal niet verder komen dan de bovenkant van de pocket en een tandenstoker komt er ook niet in. Een rager komt nog het verst, maar ook deze zal de bodem van de diepste pocket bij een angulair botdefect niet bereiken. Daarom is het van het grootste belang dat de mondhygiëniste deze ruimte zo goed mogelijk reinigt en dat het tandvlees zo gezond mogelijk is. Hierdoor zat het tandvlees strak om de tand gaan zitten zodat er zo min mogelijk plaque in de pocket kan komen. Een furcatie die toegankelijk is (i.p.v. doorgankelijk) kan het beste met ragers gereinigd worden. Als de parodontitis zo ver is voortgeschreden dat de furcatie volledig doorgankelijk wordt, zal de reinigbaarheid weer toenemen.

Behandeling angulair botdefect

Na initiële behandeling waarbij het angulaire botdefect zo goed mogelijk is schoongemaakt en -gehouden zijn er aanwijzingen dat er licht botherstel kan optreden. Hierdoor ligt het botniveau weer meer op dezelfde hoogte tussen twee kiezen en wordt de pocket weer beter te reinigen. Toch is worteloppervlak wat eenmaal zijn botaanhechting kwijt is, niet meer in staat om een nieuwe botaanhechting te krijgen omdat het daarvoor benodigde ’wortelvlies’, de vezels die voor de aanhechting zorgen, stuk is. In de afgelopen decennia zijn veel regeneratietechnieken geweest met kunstbotkorrels, geleide regeneratie of het inbrengen van bijvoorbeeld Emdocain gel, met wisselend succes. Helaas is er nog geen echt goed voorspelbare manier om botweefsel te regenereren.
Een andere manier om een angulair botdefect te behandelen is met een flapoperatie, waarbij de onregelmatige bosranden gelijk worden gemaakt. Hiermee komt de bothoogte lager uit, maar is de pocket wel veel beter reinigbaar.

Behandeling furcaties

De behandeling van furcaties is voornamelijk gericht op de reinigbaarheid. Ook in toegankelijke furcaties zijn regeneratietechnieken nog niet echt succesvol. Daarom is het belangrijkste middel om de parodontitis tegen te gaan, de toegankelijkheid van de furcatie te optimaliseren. Met name ragers zijn onmisbaar in het schoonhouden van deze furcaties. Een (diep) toegankelijke furcatie zal ook zeer regelmatig gereinigd moeten worden door de mondhygiëniste. Zodra de furcatie toegankelijker is geworden is het makkelijker schoon te houden, zeker als het tandvlees zodanig is teruggetrokken dat de furcatie in het zicht ligt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >