Flapoperatie voor gezond tandvlees

Het kan voorkomen dat u uw tandvlees uitgebreid heeft laten behandelen, een perfecte mondhygiëne heeft, maar toch nog last heeft van tandvleesontstekingen. Dan kan een flapoperatie een uitkomst zijn. Een flapoperatie is een chirurgische correctie van het tandvlees en zal meestal gedaan worden door een parodontoloog.


Advertentie

Gengigel

Gengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Flapoperatie om de pocket te reduceren

Goed poetsen kan alleen maar als u erbij kunt. Met een tandenborstel, flossdraad of rager kunt u zoveel mogelijk plekken bereiken. Maar onder het tandvlees, waar de problemen ontstaan, is het maar beperkt mogelijk. Tot drie mm onder het tandvlees kan het schoongehouden worden, daaronder wordt het moeilijk tot onmogelijk. Na de behandeling van de pockets is de pocketdiepte meestal veel minder. Waar de pocket nog wel diep blijft zal het tandvlees, als het echt gezond is, zo strak om de wortel liggen dat er niet snel plaque, en dus tandsteen, in komt. Toch zijn er soms pockets die te diep blijven en wel toegankelijk zijn voor plaque. In dat geval kan met een flapoperatie de pocket alsnog minder diep gemaakt worden.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Bij de operatie zal het tandvlees losgemaakt worden van de tand en kaakbot. Het wordt als het ware opgeklapt. Deze ’flap’ zorgt ervoor dat het worteloppervlak bloot komt te liggen waardoor aanvullend kan worden schoongemaakt. Soms zijn er plekken tussen de wortels in die zonder flapoperatie niet bereikbaar zijn met de instrumenten van de mondhygiënist(e).
Daarna wordt het tandvlees heel zorgvuldig gecorrigeerd en ingekort. De flap wordt dan weer teruggeplaatst rondom de tanden en kiezen, vastgezet en bedekt met speciaal wondverband.

Nadelen

Het grote nadeel van een flapoperatie is dan ook dat door het inkorten van de flap, het tandvlees lager zal komen te liggen rondom de wortels. U krijgt dus ’langere tanden’, de wortels liggen meer bloot dan voor de operatie. Dit is de reden dat een flapoperatie van het tandvlees bij de voortanden niet snel gedaan zal worden. Bij kiezen, zeker achterin, speelt dit esthetische aspect veel minder een rol.
Een ander nadeel is dat de gevoeligheid kan toenemen. Omdat de wortels meer bloot liggen dan voor de operatie, zal koud, warm, zuur en zoet meer problemen kunnen geven. Dit kan tijdelijk zijn, met name spoelen met fluoride of tandpasta’s tegen gevoelige tanden kunnen veel ongemak wegnemen. Ook heeft de mondhygiëniste speciale lakken en gels waarmee het gebit behandeld kan worden na een flapoperatie om de gevoeligheid terug te dringen.

Voordelen

Het grote voordeel van een flapoperatie is dat de pockets veel minder diep zijn na de behandeling. Ook kunnen furcaties, ruimtes tussen de wortels, beter toegankelijk zijn. Dit zorgt er voor dat de mondhygiëne optimaal kan worden. Dit kan uiteindelijk het verschil betekenen tussen een geslaagde tandvlees behandeling met een stabiel parodontium of het verlies van de tanden en kiezen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >