Flossen, stokeren en rageren

Naast het tanden poetsen moet het tandvlees en het gebit ook schoongemaakt worden tussen de tanden en kiezen in. Afhankelijk van de ruimte zijn er verschillende mogelijkheden: flossen, stokeren of rageren. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een monddouche of waterpik. Van alle mogelijkheden is flossen veruit het moeilijkst. Het beste is om een tandarts of mondhygieniste voor te laten doen hoe dit moet. Goed flossen, met de juiste techniek is heel effectief. Echter, een verkeerde techniek is met flossen al snel niet meer effectief. In dat geval kan voor het reinigen tussen de kiezen in, stokeren of rageren meer effect hebben.


Advertentie

GengigelGengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Flossen

Tandvlees en flossenAls de kiezen erg dicht bij elkaar staan en de ruimte tussen de tanden en kiezen dus klein is, kan je het beste flossen > bekijk aanbod (aff.). Neem de tijd om het goed aan te leren. Probeer het thuis en bespreek met je tandarts of mondhygieniste of het goed gaat of hoe je de techniek kan verbeteren indien nodig.

Bekijk hier (aff.) diverse flosproducten.

Stokeren

Een goede tandenstoker (aff.) is driehoekig van vorm en gemaakt van zacht hout dat niet splintert. Een satéprikker of cocktailprikker is dus niet geschikt. Maak de tandenstoker in de mond of onder de kraan goed nat. Dat maakt het hout nog zachter en het zal zich goed voegen naar de vorm van de tand.

Breng voorzichtig de punt van de stoker tussen de tanden door, met de platte kant naar het tandvlees toe. De punt wordt niet gebruikt om te stokeren, je reinigt de tanden met de zijkant van de stoker. Schuif de stoker stevig maar met beleid tussen de kiezen en haal hem dan heen en weer waarbij je met de stoker de hele zijkant van beide tanden reinigt. Herhaal dit tussen alle kiezen in. Pak een nieuwe stoker als hij geknakt is.

Het grote voordeel van stokeren is dat het heel makkelijk is. Het nadeel is dat het driehoekje tandvlees wat tussen de tanden en kiezen in zit, licht wegdrukt. Daardoor kan dit zich uiteindelijk terugtrekken en een open ruimte tussen de kiezen geven. Dit is niet schadelijk, het tandvlees is gewoon gezond, maar tussen de voortanden kan het een esthetisch probleem vormen. Als dat zo is, gebruik dan floss, in elk geval bij de voortanden.

Als het tandvlees al wat teruggetrokken is of de ruimte tussen de tanden is al wat groter kan stokeren effectiever zijn dan flossen.

Een goede tandenstoker vind je hier (aff.).

Rageren

Ragers, kleine borsteltjes voor tussen de tanden, zijn ideaal als de ruimte nog groter is. Ze zijn verkrijgbaar in simpele uitvoering, te gebruiken in een apart aan te schaffen handvat, met handvat eraan, met dop om in je zak te stoppen, in allerlei vormen en kleuren, wat je maar wil. Ze zijn te krijgen vanaf een diameter van 2 mm, tot aan grote ragers (aff.) van 12 mm of zelfs taps toelopend. Kies de maat van de rager zorgvuldig of gebruik meerdere maten, afhankelijk van de plek in het gebit.

Overzicht van diverse ragers > (aff.)

Monddouche

MonddoucheEen monddouche of waterpik is een apparaat wat met een dunne, harde straal water, tussen de tanden reinigt. Het effect is groter naarmate de ruimte beter te bereiken is met de monddouche maar het vervangt het rageren of flossen of stokeren niet. Wel is de monddouche heel effectief om te gebruiken bij parodontitis. Tijdens de behandeling van uw parodonitits kunt u met chloorhexidine 0,12% (aff.) spoelen met behulp van uw monddouche, dit is zeer effectief gebleken.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >