Functie van tandvlees: waarom zit ’t er eigenlijk?

Een belangrijke functie van tandvlees is het tegengaan van infecties. Tandvlees bedekt het kaakbot en je tanden en vormt een verbinding hiertussen. Hierdoor vormt het een barrière voor bacteriën om de wortel van de tand en het kaakbot te bereiken. Bacteriën zorgen voor infecties dus als ze niet onder het tandvlees kunnen komen, komt er ook geen infectie.


Advertentie

GengigelGengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Gevoeligheid tegengaan

Gevoelige tandenGlazuur op je tanden zorgt ervoor dat het poreuze tandbeen eronder beschermd is zodat kou, warmte of andere prikkels geen problemen geven. Daar waar je tandvlees begint zit geen glazuur meer. Het worteloppervlak is dus alleen beschermd door het tandvlees. Een functie van tandvlees is dus ook: bescherming van tanden tegen gevoelige prikkels. Bij teruggetrokken tandvlees, komt een deel van de wortel bloot te liggen. Dit kan dus gevoelige tand(halzen) geven.

Esthetiek

Gezond tandvlees ligt tussen de tanden en kiezen hoger dan aan de voorkant. Dit geeft die mooie guirlande vorm van fris uitziend, gezond tandvlees. Als het tandvlees de ruimte tussen de tanden en kiezen helemaal opvult geeft dit een mooie, jonge en gezonde uitstraling. Als het tandvlees ontstoken is of het is teruggetrokken, ziet het er niet meer zo mooi uit. De esthetiek van een gebit wordt voor een groot deel bepaald door het tandvlees. De esthetische functie van tandvlees is hiermee heel belangrijk voor tandartsen die zich bezig houden met cosmetische tandheelkunde.

Voedselimpactie tegengaan

Een belangrijke functie van tandvlees waar vaak aan voorbij wordt gegaan is die van de voedselimpactie. Daar waar tandvlees tussen de tanden en kiezen zit, kunnen veel moeilijker restjes voedsel blijven zitten als waar het tandvlees teruggetrokken is. Als er veel ruimte tussen de tanden en kiezen zit blijven er aanzienlijk meer etensresten hangen en is er een grotere kans op ontstoken tandvlees en gaatjes.

Zeer belangrijke functie van tandvlees: de wortel beschermen tegen cariës

Hiermee komen we direct op de laatste functie van tandvlees: de bescherming tegen cariës. Daar waar tandvlees strak tegen de tanden aan zit kan geen plaque vormen en dus geen gaatjes ontstaan. Al met al zijn er dus genoeg redenen om goed voor je tandvlees te zorgen!

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >