Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een mooie roze kleur. Als je van dichtbij bekijkt heeft het tandvlees een mooie guirlandevorm rondom de tanden en kiezen en een lichtroze rand. Het tandvlees heeft kleine putjes die lijken op het aspect van een sinaasappelschil. Ook ligt gezond tandvlees strak om de tanden heen en ligt mooi vlak om de wortelcontouren van het gebit.
Het bloedt ook niet bij aanraking, zelfs niet als je poetst of flost of een tandenstoker gebruikt. Mooi gezond tandvlees wat nooit problemen heeft gehad vult de ruimte tussen de tanden en kiezen ook helemaal op, mits er tussen deze tanden en kiezen goede contactpunten zijn. Een spleetje tussen de tanden zorgt voor een kleine afvlakking van het tandvlees in dat spleetje, wat heel normaal en gezond is.


Advertentie

Een tandvleesontsteking begint bij tandplak en bacteriën, verwijder ook voedselresten en tandplak in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Dat kan met een flosdraad, tandenstoker en rager.

Flosdraad > Tandenstoker > Rager >


Hoe weet ik of ik gezond tandvlees heb?

Gezond tandvleesAan de buitenkant kan je gezond tandvlees of ontstoken tandvlees meestal goed onderscheiden als je weet waar je op moet letten. Toch is het zelfs voor de tandarts of mondhygiëniste soms niet op het oog te zien. Daarom hebben zij een ’pocketsonde’ waarmee ze onder het tandvlees kunnen voelen. Dit kan een beetje prikkerig aanvoelen. Met dit instrument voelen zij in de ruimte tussen het tandvlees en de gebitselementen. Ze voelen of er tandsteen zit, of de ruimte niet te diep is en kijken of het tandvlees bloedt als ze dit voorzichtig doen. Pas als deze ruimte, de pocket, vrij is van tandsteen of plaque, ondiep genoeg is om goed schoon te maken en niet bloedt, dan heb je gezond tandvlees.

Hoe kan ik gezond tandvlees krijgen?

Als er geen sprake meer is van gezond tandvlees kan je professionele hulp nodig hebben. Om grondig tandsteen te verwijderen, plaque te verwijderen, maar ook om ruwe oppervlaktes van wortels of vullingen te polijsten en om goede mondhygiëne gewoontes aan te leren. Meestal heb je als kleuter van je moeder geleerd hoe je moest tanden poetsen en zij weer van je oma. Niet echt de experts, zeker als je bedenkt dat onze oma’s meestal een kunstgebit dragen. Ergens deden zij het dus niet helemaal goed. Leer dus van een professional hoe het wel moet!

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >