Gingivitis of ontstoken tandvlees

Gingivitis of ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees ligt strak om de tanden heen, is mooi roze, heeft een sinaasappelhuidje en bloedt niet bij aanraken. Ontstoken tandvlees, of gingivitis, kan je dus herkennen aan het ontbreken hiervan. Ontstoken tandvlees ligt vaak wat los om de tanden heen en is gezwollen en rood. Ook is het sinaasappeleffect wat je bij gezond tandvlees ziet, verdwenen. Vaak heb je ook een vieze smaak en last van slechte adem. Ontstoken tandvlees bloedt bij aanraken met de tandenborstel, een tandenstoker of floss-draad. De mondhygiëniste of tandarts raakt het tandvlees met een instrument ook aan in de pocket (ruimte tussen het tandvlees en de wortel). Hiermee kijkt hij/zij hoe diep de pocket is en controleert ook of er sprake is van een bloeding bij aanraken.


Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Wat zijn de gevolgen?

Ontstoken tandvlees is een voorstadium van parodontitis. Parodontitits is ontstoken tandvlees waarbij ook het kaakbot aangetast is. Zodra dat gebeurt is de schade niet niet meer volledig te herstellen. Het is dus beter dit te voorkomen. Maar ook als er nog geen irreversibele schade is aan het kaakbot kunnen er gevolgen zijn elders in het lichaam.

Risico’s bij diabetes

Een aantal groepen mensen lopen grotere risico’s met hun gezondheid als ze ontstoken tandvlees hebben. Niet goed gereguleerde diabetici hebben een slechtere wondgenezing en zullen daardoor eerder ontstoken tandvlees hebben. Ook reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van plaque en bacteriën, de ontstekingen zijn vaak heftiger. Andersom leidt ontstoken tandvlees ook tot minder goede instelbaarheid van de diabetes.

Risico’s op bacteriële endocarditis

Mensen die verhoogd risico hebben op bacteriële endocarditis ( ontsteking van het hartzakje) zouden moeten zorgen dat ze geen ontstoken tandvlees hebben. Bij gingivitis kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen en zo het hart bereiken. Als u een hartklepprothese heeft, een shunt, een aangeboren hartafwijking, al eerder een bacteriële endocarditis heeft gehad of andere hartproblemen kunt u het beste met uw cardioloog overleggen hoe groot uw risico is. Ten alle tijden is het beter om uw ontstoken tandvlees te laten behandelen, eventueel onder antibiotica profylaxe.

Hoe behandel je ontstoken tandvlees?

De mondhygiëniste is gespecialiseerd in de behandeling van tandvlees maar ook uw eigen tandarts kan dit behandelen. De behandeling zal bestaan uit een goede instructie mondhygiëne, het verwijderen van al het tandsteen en plaque in uw mond en eventueel het polijsten van ruwe oppervlaktes van vullingen of worteloppervlaktes. Bij ernstige ontstekingen kan een behandeling in meerdere sessies nodig zijn.

Voorkom ontstekingen

Het goede nieuws is dat u zelf heel veel aan de ontstekingen kunt doen. Alles draait om mondhygiëne en eetpatronen. Gezonde voeding en goed poetsen is het credo. Ontstoken tandvlees heeft plaque (uit voedselresten) en bacteriën nodig om te blijven bestaan.
De bacteriën die de ontsteking veroorzaken zetten voedselresten om in plaque en tandsteen. Haal zoveel mogelijk plaque weg door goed te poetsen, flossen, stokeren en spoelen.
Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er niet te vaak etensresten in de mond komen. Elke keer als u wat eet of drinkt, behalve koffie of thee zonder suiker of water, hebben de bacteriën voedsel. Als u hooguit twee of drie keer per dag iets eet, naast de drie maaltijden, dan zult u minder snel ontstekingen krijgen dan wanneer u de hele dag door iets eet of drinkt.
Zonder plaque in de mond kan het tandvlees niet ontstoken raken!
Verder is het belangrijk dat uw gezondheid goed is en dat u voldoende vitamines en genoeg slaap krijgt. Al wordt er vaak te snel een vitaminegebrek genoemd als oorzaak van ontstoken tandvlees, toch is het wel belangrijk.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >