Het paroprotocol voor gezond tandvlees

De NVvP, de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie, heeft in het paroprotocol de behandeling van tandvlees ontstekingen, met name parodontitis, vastgelegd. Een mooi schema van het paroprotocol  is te vinden op hun site. Dit protocol bevat de richtlijnen over welke behandeling en onderzoek gedaan moet worden bij welke DPSI score. Ook is het een stroomschema voor tijdens de behandeling.


Advertentie

Gengigel

Gengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Paroprotocol en tandvlees behandeling

Tandvlees behandelingHet paroprotocol gaat uit van de DPSI score. Deze DPSI scores worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Categorie A: voor geen tot lichte tandvlees ontstekingen die behandeld kunnen worden met preventie maatregelen.
  • Categorie B en C: voor DPSI score 3-, 3+ en 4 waarbij parodontale behandeling volgens het paroprotocol nodig is. Deze behandeling omvat een parodontaal onderzoek, initiële parodontale behandeling, een tussentijdse beoordeling en een herbeoordeling. Na herbeoordeling wordt er gekeken of er chirurgie nodig is, of dat de behandeling aangeslagen is en er nu sprake is van een categorie A tandvlees. Het verschil tussen B en C is de uitgebreidheid van het onderzoek vooraf en hoe uitgebreid de chirurgie wordt.

Na eventuele chirurgie wordt er ook weer volgens het paroprotocol geëvalueerd, krijgt de patiënt nazorg en na verloop van tijd een eind-evaluatie. Hierna kan de behandeling bij onvoldoende resultaat opnieuw initiële parodontale behandeling of chirurgie zijn, of terug naar categorie A waarbij preventief controle en instructie mondhygiëne gegeven wordt.

Doel van het paroprotocol: tandvlees behandeling op maat

Het doel van het paroprotocol is voornamelijk ervoor te zorgen dat de parodontitis niet eindeloos behandeld wordt zonder resultaat. Het tandvlees moet uiteindelijk genezen, maar dat hangt van verschillende factoren af of dat ook gebeurd. Factoren zoals de mondhygiëne, eet- of drinkgewoontes, de bacterie samenstelling en de vorm van de kaakbot-aantasting bepalen of de behandeling aanslaat. Zonder controle en evaluatie waarbij tussentijdse metingen vergeleken kunnen worden met de beginsituatie, kan je niet met zekerheid zeggen of, en hoeveel de behandeling heeft geholpen. Het paroprotocol zorgt er ook voor dat de behandelingsstrategie op tijd aangepast wordt als het niet aanslaat.

De stappen van het paroprotocol

Het paroprotocol bevat een aantal stappen:

  •  Eerste onderzoek. Hier wordt in kaart gebracht wat de tandvlees problemen zijn en hoe groot het botverlies is.
  • Initiële behandeling. Het tandsteen wordt verwijderd, met name onder het tandvlees, er wordt een instructie mondhygiëne gegeven en overhangende randen worden glad gemaakt. Dit kan meestal in 3-4 behandelingen.
  • Herbeoordeling. Na drie maanden wordt het onderzoek van de allereerste keer opnieuw gedaan. Er kan nu vergeleken worden met de beginsituatie. Als er nog parodontitis of ontstoken tandvlees aanwezig is, wordt er een behandelingsplan gemaakt hiervoor. Dit kan zijn specifieke antimicrobiële behandeling of bijvoorbeeld chirurgie.
  • Eventuele chirurgie. Als intensieve behandeling zonder aanwijsbare reden niet heeft geleid tot het gewenste resultaat kan er een flapoperatie gedaan worden. Dit gebeurt een enkele keer.
  • Nazorg. Regelmatig, meestal om de 3-4 maanden wordt de mondhygiëne gecontroleerd en eventueel tandsteen verwijderd.
  • Evaluatie. Na ongeveer anderhalf jaar worden alle metingen nogmaals gedaan en het resultaat van de hele behandeling geëvalueerd.

Hiermee is het volledige paroprotocol doorlopen en is, als het goed is, het tandvlees weer in optimale conditie.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >