Je tandvlees poetsen en flossen

Tandvlees poetsen en flossen kan best lastig zijn, als je niet weet wat je doet. Daarentegen, als je wel weet wat je doet, is het eigenlijk best goed te doen. Het grote probleem met tanden poetsen, en met name het tandvlees poetsen, is om slechte gewoontes af te leren. De meeste mensen kunnen best een betere methode aanleren, maar dat ook elke dag blijven doen blijkt lastig. Na verloop van tijd steken oude gewoontes toch weer de kop op. Daarom is het belangrijk om hiervoor controle in te bouwen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door in het begin even elke maand bijvoorbeeld een kort consult bij de mondhygiëniste te vragen, ter controle en ondersteuning. Zij kan ook de beste manier om tanden en tandvlees te poetsen laten zien. Flossen is ook een gewoonte die het makkelijkst vol te houden is als je het jong hebt aangeleerd. Toch kan je dit ook later aanleren. Soms is de motivatie om na het poetsen nog die floss te pakken niet hoog, ondanks goede voornemens. Een manier om het toch vol te houden kan zijn om eerst te flossen en pas daarna te poetsen.


Advertentie

Gengigel

Gengigel (aff.), Een natuurlijke gel voor mond- en tandvleesverzorging met hyaluronzuur. Voor een actieve bescherming tegen tandvleesaandoeningen en ter ondersteuning van de natuurlijke genezing van ontstoken en beschadigd weefsel in de mond.
Bekijk dit product > (aff.)


Het tandvlees poetsen in de pocket

Bovenop het tandvlees poetsen aan de buitenkant heeft niet zo veel zin. De tandplak zit net onder het tandvlees, in de pocket. Dit is de ruimte tussen het tandvlees en de wortel van de tand. Deze pocket kan verdiept zijn als het tandvlees ontstoken is en hoe dieper, hoe moeilijker schoon te maken. Des te meer redenen natuurlijk om ontstoken tandvlees te voorkomen.

Tandvlees poetsen met de tandenborstel

Goed in de pocket van het tandvlees poetsen doe je door de tandenborstel een klein beetje schuin op de tand te zetten (niet op het tandvlees), tegen het randje van het tandvlees aan. Door nu een hele korte en snelle beweging heen en weer te maken, dus niet op en neer, tril je als het ware de punten van de haartjes in de pocket. Dus eigenlijk verplaats je de toppen van de tandenborstel-haartjes bijna niet bij deze manier van tandvlees poetsen. Dat doe je bij elke tand en kies aan alle kanten waar je er bij kan. Zo kan je het tandvlees poetsen aan de binnenkant en buitenkant van alle gebitselementen, en de achterste kiezen ook aan de achterkant. Het tandvlees poetsen doe je op deze manier tegelijk met de tanden zelf poetsen. Als je het goed doet voel je ook dat je veel meer tussen de tanden en kiezen poetst dan bij een flinke schrob-beweging. Als je op deze manier rondom klaar bent met het tandvlees poetsen hoef je alleen de kauwvlakken van de tanden nog te doen. Let wel op dat je altijd dezelfde volgorde houdt, op deze manier kan je niets per ongeluk overslaan.

Flossen na het tandvlees poetsen

Flossen na het tandvlees poetsenNaast het tandvlees poetsen met een tandenborstel is het belangrijk om je tanden en tandvlees te flossen. Met tandvlees poetsen alleen heb je maar de helft tot driekwart van de pocket gehad. Tussen de tanden en kiezen in zit ook tandvlees en dus een pocket. Dit kan je met een flossdraad (aff.) bereiken. Wikkel altijd de draad losjes om je beide middelvingers, met ongeveer 5-8 cm ertussen. Op deze manier kan je de draad sturen met je duimen en wijsvingers en heb je steeds snel een schoon stukje, door de draad van de ene vinger af- en van de andere op te draaien. Zaag de draad tussen de gebitselementen en (heel belangrijk) sla de draad in een boogje om een van de tanden heen. Zo kan je voor je gevoel heel diep onder het tandvlees met de draad. Ga in een snel tempo horizontaal heen en weer ’zagend’, maar verticaal rustig onder het tandvlees, totdat je niet verder kan. Ga dan weer (zagend) omhoog en sla daarna de draad om de andere tand. Als die ook klaar is, zaag je de draad tussen het volgende contactpunt door en herhaal je de procedure. Zo ga je je hele gebit langs. Na het tandvlees poetsen ben je zo nog ongeveer twee tot vijf minuten aan het flossen, afhankelijk van je handigheid.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >