Parodontitis

Parodontitis, ontstoken tandvlees en kaakbot

Parodontitis is een aandoening die verder gaat dan ontstoken tandvlees. Als het lichaam probeert de ontsteking tegen te gaan, richt in het geval van parodontitis de lichaamseigen afweer zich niet alleen op de bacteriën maar ook op het ontstoken tandvlees en het kaakbot. Hierdoor vindt er afbraak plaats van het kaakbot rondom de tanden en kiezen en zal het kaakbot zich terugtrekken. De aangedane tanden en kiezen verliezen zo hun steun en kunnen los gaan staan. Zonder behandeling zal het uiteindelijk leiden tot verlies van het gebit.


Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Bacteriën in ontstoken tandvlees

Bij parodontitis spelen specifieke bacteriën een grote rol. Iedereen heeft een grote hoeveelheid verschillende bacteriën in de mond die in balans zijn met elkaar. Onder bepaalde omstandigheden kunnen bepaalde bacteriën de boventoon gaan voeren. Zo kunnen deze bacteriën een rol gaan spelen in het ontstaan van de aandoening. De diverse bacteriën die dit kunnen veroorzaken kunnen verschillende vormen van parodontitis veroorzaken. Het is belangrijk om te weten welke bacterie in het ontstoken tandvlees de problemen geeft zodat er specifieke behandeling gegeven kan worden. Een parodontoloog kan de bacteriën kweken en de juiste behandeling geven voor de specifieke vorm van de aandoening.

Soorten parodontitis

Verschillende vormen van ontstekingen aan het steunweefsel rondom de tanden en kiezen worden veroorzaakt door verschillende bacteriën. Sommigen geven tandvlees problemen bij jeugdigen, anderen alleen bij ouderen. Soms zijn de ontstekingen lokaal, anderen geven ontstoken tandvlees en kaakbot bij het hele gebit. Ook kunnen de ontstekingen snel en agressief verlopen waarbij het ontstoken tandvlees pijn en ernstige zwelling vertoont en het kaakbot snel slinkt. Bij andere vormen van parodontitis zijn de klachten aan het tandvlees gering en verloopt het proces langzaam.

Diagnose van parodontitis of ontstoken tandvlees

Bij de diagnose wordt door de tandarts of mondhygiëne de DPSI score, een pocketstatus of een parodontiumstatus of ’parostatus’ gebruikt. Met de DPSI, de Dutch Periodontal Screening Index, wordt bekeken óf er sprake is van parodontitis danwel ontstoken tandvlees en of er behandeling nodig is. Dit gebeurt tijdens de periodieke controle. Met de parodontiumstatus wordt gekeken hoe erg het ontstoken tandvlees is of hoeveel schade de aandoening al heeft veroorzaakt aan het kaakbot. Meerdere pocketstatussen of parostatussen in de loop van de behandeling leggen vast hoeveel baat de behandeling heeft gehad.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >