Pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees is een indicatie dat er iets niet goed is, maar het ontbreken van pijn betekent niet dat tandvlees gezond is. Chronisch ontstoken tandvlees doet geen pijn. Pijnlijk tandvlees komt bijna altijd door een acute ontsteking. Dit kan komen doordat er iets tussen of onder het tandvlees zit, zoals voedselresten of een afgebroken stoker. Het tandvlees reageert hierop met een ontsteking met als gevolg zwelling van het tandvlees en het wordt rood en bloedt makkelijk.


Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Geen pijnlijk tandvlees meer, probleem over?

Bij chronische tandvleesontstekingen heb je ook makkelijk bloedend en (licht) gezwollen, rood tandvlees maar het is niet pijnlijk. Dit is ook de reden waarom een aantal mensen geen behandeling zoeken: de klachten zijn wel zichtbaar als je goed kijkt, maar niet voelbaar. Dat is jammer want als ontstoken tandvlees ook altijd pijn zou doen, dan zou niemand er mee blijven lopen. Maar pijnlijk tandvlees of niet: de gevolgen zijn er niet minder om.

Andere oorzaken van pijnlijk tandvlees

Tanden poetsenDiverse andere aandoeningen kunnen leiden tot pijn aan het tandvlees. Soms is de diagnose niet makkelijk te stellen en zal de tandarts er aan te pas komen en eventueel röntgenfoto’s moeten maken. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  • Te hard poetsen, scherp eten zoals harde broodjes, piercings, een beugel of een scherpe rand aan een (gedeeltelijke) gebitsprothese. Hier is de oorzaak van het pijnlijke tandvlees makkelijk te vinden en weg te nemen. Dit geneest ook snel.
  • Een schimmelinfectie zoals candida (spruw) of een virus zoals herpes. Hiervoor kun je het beste naar de tandarts of huisarts gaan om dit te laten behandelen.
  • Aften. Een afte is een zweertje in de mond, meestal wit van kleur met een rode rand en kan wel een centimeter groot worden. Ze kunnen erg pijnlijk zijn maar gaan meestal binnen twee weken weer weg. Helaas is de oorzaak niet bekend en is er ook geen goede behandeling voor.
  • Pijnlijk tandvlees na een operatie. Na het trekken van een kies of andere operatie in de mond kan er nog een aantal weken sprake zijn van gezwollen en pijnlijk tandvlees.
  • Een ontstoken wortelpunt. Een ontstoken zenuw geeft een ontsteking aan de wortelpunt van een kies en dat geeft pijnlijk tandvlees. Als de ontsteking door het tandvlees heen breekt komt er een puistje op het tandvlees. Deze fistel zal ervoor zorgen dat het tandvlees niet meer zo pijnlijk is omdat de druk eraf is, maar de kies moet natuurlijk wel behandeld worden.
  • Een gebroken wortel. Een enkele keer is een wortel gebroken zonder dat het zichtbaar is op de foto. Dit geeft heel lokaal pijnlijk tandvlees.

Behandeling

Behandelplan tandartsDe behandeling van pijnlijk tandvlees door een ontsteking gebeurt bij de tandarts, parodontoloog of mondhygiëniste. De tandarts kan het behandelen of je doorverwijzen maar je kan ook zonder verwijzing naar een vrijgevestigde mondhygiëniste. Het is wel handig om de tandarts te laten weten dat je onder behandeling bent. Als je tandvlees zeer doet door een andere oorzaak kan je het beste naar de tandarts gaan voor een goede diagnose.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >