Gezond tandvlees en roken gaan niet samen

Roken is ongezond, dat weet iedereen maar de gevolgen stoppen niet bij long- en hartproblemen. De teer en nicotine zijn schadelijk voor de weefsels waarmee het in aanraking komt maar de nicotine heeft ook gevolgen voor het hele lichaam. De nicotine zorgt dat de bloedvaten zich vernauwen en de afweercellen kunnen niet meer bij de weefsels komen. Ook het tandvlees heeft veel minder doorbloeding.De bacteriën in de mond hebben daardoor vrij spel. (Licht) ontstoken tandvlees en roken is daardoor een erg schadelijke combinatie. Rokers hebben nauwelijks last van zwelling, roodheid en andere ontstekingsverschijnselen omdat het lichaam zich niet verweert tegen de bacteriële indringers. De schade is hierdoor aanzienlijk, de afbraak van tandvlees en kaakbot gaat des te sneller en ook nog onzichtbaar.


Advertentie

Parodontax TandpastaNaast een juiste poetsroutine, is de tandpasta van belang. Verschillende soorten tandpasta die gericht zijn op het tegengaan van gevoelige tanden vindt u hier: tandpasta tegen gevoelige tanden > (aff.)


Ontstoken tandvlees en roken

De tandvleesontsteking wordt dus gemaskeerd en dat maakt de diagnose moeilijker. Stoppen met roken geeft na twee tot zes weken al effect. Dan kunnen de bloedvaatjes zich herstellen, verwijden weer en kunnen de afweercellen het ontstoken tandvlees weer bereiken. Dit geeft wel het effect dat ex-rokers ’ineens’ last krijgen van bloedend tandvlees, roodheid en zwelling. Dit is dus niet omdat het tandvlees ineens ontstoken is na het stoppen met roken, maar omdat door het stoppen met roken het lichaam eindelijk kan reageren op de bacteriën! Ga dus na het stoppen met roken ook even naar de mondhygiëniste.

Leidt ontstoken tandvlees sneller tot een kunstgebit?

Doordat de afweer tegen ontstekingen veel minder is bij ontstoken tandvlees en roken ook nog eens het effect heeft dat de ontsteking niet te zien is, zal een roker veel grotere problemen hebben. Snellere botafbraak, te late behandeling en een slechtere genezing na de behandeling maakt dat rokers sneller hun tanden en kiezen verliezen dan niet-rokers.
Wil je gezond tandvlees én roken? Sorry, maar dat gaat niet samen. Laat dit je motiveren om echt te stoppen met roken! Er zijn diverse producten die je kunnen helpen > bekijk aanbod (aff.)

Mondkanker en roken

Kanker in de mond, tong, keel of op het tandvlees en roken hebben een direct verband. Rokers hebben wel tot vier keer zo grote kans op mondkanker, naast de risico’s op andere vormen van kanker, zoals longkanker. De grootste oorzaak van mondkanker is verreweg het roken van tabak. Het gebruik van alcohol maakt de kans op mondkanker zelfs nog groter.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >