Tandvlees poetsen, hoe doe je dat?

Tanden en met name tandvlees poetsen is best een lastige klus. Helaas leren veel mensen het ook niet goed aan. De meeste mensen hebben leren poetsen van hun ouders, veelal hun moeder. Ook zij hebben het weer geleerd van hun moeder. Vroeger werd daar weinig aandacht aan besteed, soms wat meer. Heel veel mensen hebben op drie- of vierjarige leeftijd een tandenborstel in hun handen gedrukt gekregen met de mededeling dat ze daarmee moesten poetsen. Dat is natuurlijk een garantie voor problemen. Men moet ook niet vergeten dat veel van deze vroegere ’poetsdocenten’ zelf later een kunstgebit kregen. Dus, als ze al voordeden hoe het moest, was dat toch meestal niet de juiste methode. Tanden poetsen is namelijk best lastig en zeker tandvlees poetsen moet je echt even leren. Goed poetsen geeft gegarandeerd minder tandvleesontstekingen, maar ook minder gaatjes! Gelukkig wordt er tegenwoordig een stuk meer aandacht aan besteed dan vroeger, maar helaas zijn er ook nu nog veel problemen die voorkomen kunnen worden.


Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Tandplak verwijderen

Alles wat je eet laat een residu achter op je tanden. Deze etensresten blijven hangen op de plekken waar ze het minst weggespoeld worden. Tussen de tanden en kiezen in en net onder het randje van het tandvlees zitten de meeste resten. Deze voedselresten worden door bacteriën in de mond omgezet in tandplak of tandplaque. Tandplak bevat bacteriën, etensresten en afval van de bacteriën zoals melkzuur. Dit melkzuur veroorzaakt gaatjes. De bacteriën in de tandplak veroorzaken tevens ontstoken tandvlees, en daarom moet je dus ook onder het randje van je tandvlees poetsen en flossen.

Producten die helpen tegen tandplak? Kijk hier (aff.)

Tandvlees poetsen: help, het bloedt!

Tandvlees poetsenEen van de kenmerken van ontstoken tandvlees is bloeden bij aanraken. Dat betekent dat als je het tandvlees aanraakt met een borstel of flossdraad (aff.), het ook gaat bloeden. Veel mensen haken hier af. Ze stoppen met het poetsen van hun tandvlees, want, zo denken zij, het bloedt dús het is niet goed. Dat is jammer, want zo blijft de tandplak onder het tandvlees zitten en blijft het tandvlees ontstoken. Het schoonmaken van het tandvlees is echt noodzakelijk! Bedenk dat niet het flossen en poetsen het tandvlees laat bloeden, maar juist de ontsteking. Als de tandarts of mondhygiëniste al het tandsteen heeft verwijderd en je gaat elke dag goed je tandvlees poetsen en flossen, dan geneest de ontsteking met een aantal dagen tot weken. En dan pas zal het tandvlees niet meer bloeden. Je tandvlees flossen – bekijk aanbod (aff.) –  en poetsen doet geen pijn en bloedt niet, als het maar gezond is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Geplaatst in: Tandvlees