Tandvlees poetsen, hoe doe je dat?

Tanden en met name tandvlees poetsen is best een lastige klus. Helaas leren veel mensen het ook niet goed aan. De meeste mensen hebben leren poetsen van hun ouders, veelal hun moeder. Ook zij hebben het weer geleerd van hun moeder. Vroeger werd daar weinig aandacht aan besteed, soms wat meer. Heel veel mensen hebben op drie- of vierjarige leeftijd een tandenborstel in hun handen gedrukt gekregen met de mededeling dat ze daarmee moesten poetsen. Dat is natuurlijk een garantie voor problemen. Men moet ook niet vergeten dat veel van deze vroegere ’poetsdocenten’ zelf later een kunstgebit kregen. Dus, als ze al voordeden hoe het moest, was dat toch meestal niet de juiste methode. Tanden poetsen is namelijk best lastig en zeker tandvlees poetsen moet je echt even leren. Goed poetsen geeft gegarandeerd minder tandvleesontstekingen, maar ook minder gaatjes! Gelukkig wordt er tegenwoordig een stuk meer aandacht aan besteed dan vroeger, maar helaas zijn er ook nu nog veel problemen die voorkomen kunnen worden.

Tandplak verwijderen

Alles wat je eet laat een residu achter op je tanden. Deze etensresten blijven hangen op de plekken waar ze het minst weggespoeld worden. Tussen de tanden en kiezen in en net onder het randje van het tandvlees zitten de meeste resten. Deze voedselresten worden door bacteriën in de mond omgezet in tandplak of tandplaque. Tandplak bevat bacteriën, etensresten en afval van de bacteriën zoals melkzuur. Dit melkzuur veroorzaakt gaatjes. De bacteriën in de tandplak veroorzaken tevens ontstoken tandvlees, en daarom moet je dus ook onder het randje van je tandvlees poetsen en flossen.

Advertentie

Producten die helpen tegen tandplak? Kijk hier (aff.)

Tandvlees poetsen: help, het bloedt!

Tandvlees poetsenEen van de kenmerken van ontstoken tandvlees is bloeden bij aanraken. Dat betekent dat als je het tandvlees aanraakt met een borstel of flossdraad (aff.), het ook gaat bloeden. Veel mensen haken hier af. Ze stoppen met het poetsen van hun tandvlees, want, zo denken zij, het bloedt dús het is niet goed. Dat is jammer, want zo blijft de tandplak onder het tandvlees zitten en blijft het tandvlees ontstoken. Het schoonmaken van het tandvlees is echt noodzakelijk! Bedenk dat niet het flossen en poetsen het tandvlees laat bloeden, maar juist de ontsteking. Als de tandarts of mondhygiëniste al het tandsteen heeft verwijderd en je gaat elke dag goed je tandvlees poetsen en flossen, dan geneest de ontsteking met een aantal dagen tot weken. En dan pas zal het tandvlees niet meer bloeden. Je tandvlees flossen – bekijk aanbod (aff.) –  en poetsen doet geen pijn en bloedt niet, als het maar gezond is.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Geplaatst in: Tandvlees

Advertentie

2 gedachten over “Tandvlees poetsen, hoe doe je dat?

 1. Anoniem

  Zouden jullie alsjeblieft die volkomen belachelijke tekst in de eerste alinea willen aanpassen? “Dat is natuurlijk een garantie voor problemen” en dat suggestieve ‘poetsdocenten’… onzin en denigrerend! Al decennialang wordt voorlichting gegeven door het Ivoren Kruis: als moeders kennelijk al generatielang verkeerd leren poetsen, geef dan dat Ivoren Kruis de schuld!!

  1. wendy Bericht auteur

   Beste anoniem,
   Ik ga uit van 20 jaar praktijkervaring en dit is helaas mijn ervaring. Je kan natuurlijk altijd iemand anders de schuld geven zoals het Ivoren Kruis, maar dat is toch wel de makkelijkste weg om je eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Mijns inziens is het toch echt een probleem die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ik heb vaak gehoord dat ‘een slecht gebit nou eenmaal in de familie zit’, alsof het iets genetisch is waar je niets aan kunt doen. En dat is nou eenmaal gewoon niet waar. Ik ben heel blij als jouw moeder wel heel goed naar het Ivoren Kruis heeft geluisterd en jou heel goed heeft leren poetsen en dagelijks flossen en dat jij dus waarschijnlijk een perfect gaaf gebit hebt. Helaas is dat voor veel mensen niet zo. Veel mensen hebben een kunstgebit gekregen terwijl ze het idee hadden dat ze hun hele leven perfect gepoetst hadden. En ondertussen hadden ze tandvleesproblemen, gaatjes, ontstekingen en nog veel meer problemen die opgelost hadden kunnen worden met een goede mondhygiëne.
   Met poetsdocenten bedoel ik niets suggestief maar precies zoals ik het zeg: diegene die iemand leert tanden poetsen. Gelukkig komen veel kinderen tegenwoordig al vroeg bij de tandarts of mondhygiëniste om het goed aan te leren, maar zeker vroeger was dat niet aan de orde. Dan leerde je het dus van je moeder. En als je moeder perfect poetste en floste, dan had je geluk. Als je moeder het zelf ook niet zo geweldig deed, dan had je dus niet de beste poetsdocent. Daarom dus deze website, om mensen bewust te maken dat tanden poetsen en flossen niet zomaar gaat maar dat je dat echt moet leren om je eigen gebit tot op hoge leeftijd probleemloos te kunnen behouden, want dat is gewoon mogelijk met een perfecte mondhygiëne.

Reacties zijn gesloten.