Wat gaat een tandvleesbehandeling kosten in 2020?

Naar de tandarts gaan, kost geld. Maar de rekening die u ontvangt, is niet altijd even duidelijk. Hoe duur is een tandvleesbehandeling eigenlijk, en krijgt u de tandvleesbehandeling kosten vergoed? Alles wat u moet weten over de financiële kant van een tandartsbezoek.


Advertentie

Een tandvleesontsteking begint bij tandplak en bacteriën, verwijder ook voedselresten en tandplak in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Dat kan met een flosdraad, tandenstoker en rager.

Flosdraad > Tandenstoker > Rager >


Waarom de tandvleesbehandeling kosten per situatie verschillen

Kosten tandvleesbehandeling
De prijs van de behandeling hangt natuurlijk grotendeels af van wat er moet gebeuren.

De rekening van de tandarts valt de ene keer hoger uit dan de andere keer. Dat heeft te maken met de volgende factoren:

Soort behandeling

De prijs van de behandeling hangt natuurlijk grotendeels af van wat er moet gebeuren. Controleert de tandarts alleen de conditie van uw tandvlees? Dan kost dat minder tijd en geld dan wanneer u een uitgebreide flapoperatie ondergaat bij parodontitis. Dat ziet u terug in de rekening.

De onderdelen van de behandeling

Tandartsen delen de behandeling op in onderdelen. Die worden allemaal apart berekend. U kunt dat op de rekening terugzien. Ieder onderdeel heeft namelijk een eigen code met bijbehorend prijskaartje. Zo staat een röntgenfoto (X10) aparte vermeld op de factuur. Net als het geven van een verdoving (A15). De rekening kan daardoor oplopen. Bijvoorbeeld als de tandarts het nodig vindt om een röntgenfoto te maken. Of als u vraagt om een extra verdoving. Overigens beginnen de codes voor tandvleesbehandelingen meestal met de letter T.

Tarieven tandvleesbehandeling 2020

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen ieder jaar opnieuw vast. Een aantal voorbeelden van tandvleesbehandeling tarieven die gelden in 2019:

  • T11 Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus: 154,51 euro
  • T 70 Flapoperatie tussen 2 elementen: 189,50 euro
  • T82 Tandvleescorrectie per element: 55,39 euro

De lijst met tandartstarieven is vrij uitgebreid. U kunt het volledige overzicht bekijken op internet, bijvoorbeeld op de informatieve website van de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). Is de tandartsrekening niet duidelijk? Vraag gerust uitleg aan uw tandarts of mondhygiëniste!

Worden mijn tandvleesbehandeling kosten vergoed?

Of u de kosten voor uw behandeling terugkrijgt, hangt af van uw zorgverzekeraar. De basisverzekering vergoedt meestal alle mondzorgkosten voor kinderen tot 18 jaar. Dat geldt dus ook voor de tandvleesbehandeling kosten. Voor volwassenen wordt mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kunt u hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welke onderdelen van mondzorg er vergoed worden, en hoeveel geld u terugkrijgt voor een behandeling. Het is dus goed om de aanvullende tandartsverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Vraag vooraf wat uw tandvleesbehandeling kosten gaat!

Heeft u een tandvleesbehandeling nodig? Vraag dan eerst aan uw tandarts of mondhygiëniste wat de tandvleesbehandeling kosten gaat. Overigens is een tandarts verplicht om een prijsopgave te doen bij een behandeling van meer dan 250 euro. Vervolgens kunt u bij uw zorgverzekeraar nagaan of u de kosten vergoed krijgt. Vooral bij een intensieve behandeling als een flapoperatie kan de rekening aardig oplopen. Het is goed om van te voren uit te zoeken of u de kosten (deels) vergoed krijgt.

 

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen voor een goede mondverzorging en slechte adem, bekijk hier het aanbod (aff.)

Tandvlees verzorgen >