Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees

Tandvleesontstekingen leiden tot aantasting van het kaakbot, dat daardoor slinkt, en daarmee krijg je ook teruggetrokken tandvlees. Het vervelende is dat ontstoken tandvlees vaak zo opgezwollen is dat het niet opvalt, maar zodra het tandvlees, na parodontale behandeling, weer gezond is, dan zie je dat het tandvlees teruggetrokken is. Normaal ligt de rand van het tandvlees net iets over de glazuurrand heen en wordt het iets gelere tandbeen bedekt. Bij teruggetrokken tandvlees zie je het tandbeen (de tandwortel) bloot liggen. Hoe verder het kaakbot geslonken is, hoe meer het tandvlees terugtrekt.


Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >


Komt teruggetrokken tandvlees terug?

Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer vanzelf terug. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Daarom is het belangrijk dat het tandvlees een goede parodontale behandeling krijgt. Hierdoor zal je weliswaar duidelijker zien dat het tandvlees teruggetrokken is, maar met de behandeling stop je wel het ontstekingsproces waardoor het niet steeds erger wordt.

Nadelen

Het nadeel van teruggetrokken tandvlees is dat het kaakbot dat eronder ligt ook geslonken is. Daarmee heeft de wortel minder houvast en zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan. Als het tandvlees erg opgezwollen is, door actieve ontstekingen, kan je weliswaar niet zien dat het kaakbot geslonken is, maar staat het gebit net zo los. Omdat de ruimte onder het tandvlees, de pocket, veel groter is kan je dit veel moeilijker reinigen. Dat houdt de ontstekingen in stand. Tandvlees dat teruggetrokken is, is toch gezonder, ondanks dat het minder mooi is.
Een ander nadeel is dat de wortel bloot ligt en daardoor makkelijk slijt. Tandbeen is namelijk veel zachter dan glazuur. Flink hard poetsen kan dit enorm verergeren.
Ook een groot nadeel is de gevoeligheid van tandbeen. Omdat het veel poreuzer is dan glazuur en de tandzenuw in de wortel ligt, zal je bij teruggetrokken tandvlees sneller last krijgen van warm, koud, zuur of zoet. Deze tandhalzen kunnen gevoelig of zelfs zeer pijnlijk zijn.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet terug, maar in enkele gevallen zal de blootliggende wortel een onaanvaardbaar esthetisch probleem zijn, vooral bij de boventanden. In dat geval zijn er twee mogelijkheden om de gevolgen van het teruggetrokken tandvlees te herstellen.

  • Een tandvlees transplantaat, de zogenaamde gingivaplastiek of mucosatransplantaat. Hierbij wordt op de plek van het teruggetrokken tandvlees een klein lapje tandvlees, vaak uit het verhemelte, getransplanteerd, waardoor de tandwortel weer bedekt is met tandvlees. Overigens is dit niet alleen een oplossing voor de esthetiek maar ook het tandvlees en de wortel is hiermee veel minder kwetsbaar geworden.
  • Een epithese. Bij ernstige esthetische problemen met teruggetrokken tandvlees waardoor de tanden heel lang lijken, kan de esthetiek hersteld worden met een plaatje van zacht kunsthars in de vorm van het tandvlees. Deze guirlandevormige tandvlees-prothese is puur voor de esthetiek, er wordt niets mee hersteld. Deze epithese kan worden uitgenomen voor het poetsen en moet ’s nachts uit.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van uw tandvlees?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Tandvlees verzorgen >